Whistleblowing-kanava ja ilmoitusten käsittelypalvelu
1.10.2021 — Onko organisaatiollasi jo valmiudet sammuttaa toiminnan tulipalot? Tilaa Whistleblowing-kanava ja ilmoitusten käsittelypalvelu Asianajotoimisto Reims & Co Oy:ltä
Webinaari: Whistleblowing-direktiivi ja lakimuutokset 3.11.2021 klo 9:00-10:30
27.9.2021 — Webinaarissa saat olennaiset perustiedot Whistleblowing -direktiivistä ja lakimuutoksista sekä sisäisestä ilmoituskanavasta ja rikkomusilmoitusten käsittelystä. Webinaarin osallistumislinkki lähetetään osallistujille erikseen ennen tapahtumaa. Kouluttaja: Teemu Suominen, asianajaja.
Uusi standardi Whistleblowing -kanavasta on kansallista lakiehdotusta selkeämpi
27.8.2021 — Kansainvälinen standardoimisjärjestö ISO on julkaisut standardin ISO 37002:2021 Whistleblowing kanavista ja ilmoitusten käsittelystä. Standardi antaa hyvät lähtökohdat ilmoituskanavan ja sisäisten ohjeiden laatimiselle. Väärinkäytösten ilmoittaminen auttaa organisaatioita puuttumaan epäkohtiin varhaisessa vaiheessa, jotta isommat vahingot voidaan minimoida. Standardi auttaa erityisesti työnantajaa hahmottamaan, mitä prosesseja whistleblowing ilmoituksen käsittelyyn liittyy, miten prosessia johdetaan ja mitä resursseja prosessi edellyttää.
Yrityssaneerauslaki muuttuu: maksuvaikeuksista eroon aikaisemmassa vaiheessa
31.5.2021 — Nykyistä yrityssaneerausmenettelyä on moitittu paitsi kalliiksi, myös epävarmaksi keinoksi saada käyttöön silloin, kun yrityksen maksukyky on vaakalaudalla. Menettelyn haasteena on se, että yrityksen on tullut jo ajautua vaikeaan tilanteeseen, ennen kuin päästään edes harkitsemaan saneerausmenettelyä: kuitenkin yrityssaneeraukseen pääsemisen edellytyksenä on myös kyky selviytyä menettelyn aikana syntyvistä veloista.
Kuka vastaa uuden asunnon rahoitusvastikkeesta käyttöoikeuden haltijan hallinta-aikana?
20.4.2021 — Asunto-osakkeiden kaupassa suuret taloyhtiölainat ovat yleistyneet ja yhtiölaina voi olla jopa puolet asunto-osakkeen myyntihinnasta. Käytännössä tämä on johtanut siihen, että uusissa asunnoissa rahoitusvastikkeita maksetaan pitkään ja summat ovat suuria.
Korkein oikeus katsoi yhteistoimintalain olevan oikeudellisesti epäselvä
15.3.2021 — Puutteellinen lainvalmistelu on ollut viime aikoina runsaasti esillä julkisessa keskustelussa. Viime viikon keskiviikkona Keskuskauppakamari katsoi puutteellisen lainvalmistelun vaarantavan Suomen innovaatiot. Heti torstaina korkein oikeus antoi ennakkoratkaisun KKO:2021:17, jossa se totesi olleen oikeudellisesti epäselvää, olisiko tapauksessa tullut käydä yhteistoimintaneuvottelut yhteistoimintalain 6 luvun vai 8 luvun mukaisesti. Huoli lainvalmistelun tasosta kasvaa erityisesti koskien yhteistoimintalain kaltaisia säädöksiä, joihin kohdistuu voimakasta poliittista painetta.
Kommande ändringar i arbetsavtalslagens bestämmelser om konkurrensförbudsavtal
19.2.2021 — Utgångspunkten är den att en arbetstagare, efter att dennes anställningsförhållande med en arbetsgivare har upphört, omedelbart kan börja arbeta för en ny arbetsgivare vars verksamhet konkurrerar med den tidigare arbetsgivarens verksamhet.
Kartellien uusi aika – karkasiko KKV:ltä mopo?
11.2.2021 — Kartellien historiassa Yhdysvaltain mahtisuvut Rockefellerit, Morganit ja Carnegiet kokoontuivat kartanoihinsa salaisissa tapaamisissa sopiakseen sikarinsavuisessa ilmapiirissä hinnoista ja niiden korotuksista vuosiksi eteenpäin. Laittomat kartellit ovatkin olleet sittemmin historian saatossa yleensä salaisia operaatioita, joihin osallistuneet ovat hyvin tienneet menettelyn virheellisyyden, mutta suurten taloudellisten intressien vuoksi eivät ole voineet mieltään malttaa. Nyt maailma näyttäisi olevan tältäkin osin muuttumassa.
Whistleblowing-direktiivi haastaa suomalaista työoikeutta ja salassapitosopimuksia
15.1.2021 — Whistleblowing-direktiivi edellyttää sisäisen ilmoituskanavan luomista kaikille yli 50 henkeä työllistäville yrityksille. Direktiivi on implementoitava kansallisesti 17.12.2021 mennessä, mikä ei ole aivan yksinkertaista.
Hovioikeus julisti kiinteistölahjat pätemättömäksi
22.12.2020 — Helsingin hovioikeus antoi 6.11.2020 tuomion useiden kiinteistöjen luovutusta koskevassa riita-asiassa. Asiassa oli kyse viiden vuoden takaisista kiinteistöomaisuuden luovutuksista, joita rasitti oikeustoimiopillinen pätemättömyysperuste.
Suosituimmat kirjoitukset
Aviovarallisuusasetus
25.4.2019 — Kansainvälisten parien varallisuussuhteita koskevien Euroopan Unionin asetusten soveltaminen alkoi 29.1.2019
Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen kannattaa
31.5.2019 — Edunvalvontavaltuutusta koskeva laki (648/2007) tuli voimaan marraskuussa 2007. Lain myötä kenellä tahansa on ollut mahdollisuus edunvalvontavaltuutuksella itse etukäteen järjestää asioidensa hoito sen varalta, että hän myöhemmin tulee kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan esimerkiksi sairauden tai heikentyneen terveydentilan vuoksi.
Aiheet
ImmateriaalioikeusInsolvenssioikeusJulkiset hankinnatKansainvälinen perheoikeusNyheterPerheoikeusPerintöoikeusRikosoikeusSopimusoikeusTietosuojaTyöoikeusUutisetVerotusYhtiöoikeus
Kirjoittajat
Viivi KannalaVeronica DaleniusTeemu YlönenTeemu SuominenTarja PietarilaSiiri TuokkoSaija RantalaPihla Sunell-KuuppoPetteri NygrénMikko TyyniläMerituuli LukkariMax JaakkolaMaria RenlundLena LehmuskoskiKristian GeorgsKate von KonowJussi SarvikiviJulia KurkiJenna IssakainenIlona PiironenIlkka Tiivola