Yrityssaneerauslaki muuttuu: maksuvaikeuksista eroon aikaisemmassa vaiheessa
31.5.2021 — Nykyistä yrityssaneerausmenettelyä on moitittu paitsi kalliiksi, myös epävarmaksi keinoksi saada käyttöön silloin, kun yrityksen maksukyky on vaakalaudalla. Menettelyn haasteena on se, että yrityksen on tullut jo ajautua vaikeaan tilanteeseen, ennen kuin päästään edes harkitsemaan saneerausmenettelyä: kuitenkin yrityssaneeraukseen pääsemisen edellytyksenä on myös kyky selviytyä menettelyn aikana syntyvistä veloista.
Kuka vastaa uuden asunnon rahoitusvastikkeesta käyttöoikeuden haltijan hallinta-aikana?
20.4.2021 — Asunto-osakkeiden kaupassa suuret taloyhtiölainat ovat yleistyneet ja yhtiölaina voi olla jopa puolet asunto-osakkeen myyntihinnasta. Käytännössä tämä on johtanut siihen, että uusissa asunnoissa rahoitusvastikkeita maksetaan pitkään ja summat ovat suuria.
Korkein oikeus katsoi yhteistoimintalain olevan oikeudellisesti epäselvä
15.3.2021 — Puutteellinen lainvalmistelu on ollut viime aikoina runsaasti esillä julkisessa keskustelussa. Viime viikon keskiviikkona Keskuskauppakamari katsoi puutteellisen lainvalmistelun vaarantavan Suomen innovaatiot. Heti torstaina korkein oikeus antoi ennakkoratkaisun KKO:2021:17, jossa se totesi olleen oikeudellisesti epäselvää, olisiko tapauksessa tullut käydä yhteistoimintaneuvottelut yhteistoimintalain 6 luvun vai 8 luvun mukaisesti. Huoli lainvalmistelun tasosta kasvaa erityisesti koskien yhteistoimintalain kaltaisia säädöksiä, joihin kohdistuu voimakasta poliittista painetta.
Kommande ändringar i arbetsavtalslagens bestämmelser om konkurrensförbudsavtal
19.2.2021 — Utgångspunkten är den att en arbetstagare, efter att dennes anställningsförhållande med en arbetsgivare har upphört, omedelbart kan börja arbeta för en ny arbetsgivare vars verksamhet konkurrerar med den tidigare arbetsgivarens verksamhet.
Kartellien uusi aika – karkasiko KKV:ltä mopo?
11.2.2021 — Kartellien historiassa Yhdysvaltain mahtisuvut Rockefellerit, Morganit ja Carnegiet kokoontuivat kartanoihinsa salaisissa tapaamisissa sopiakseen sikarinsavuisessa ilmapiirissä hinnoista ja niiden korotuksista vuosiksi eteenpäin. Laittomat kartellit ovatkin olleet sittemmin historian saatossa yleensä salaisia operaatioita, joihin osallistuneet ovat hyvin tienneet menettelyn virheellisyyden, mutta suurten taloudellisten intressien vuoksi eivät ole voineet mieltään malttaa. Nyt maailma näyttäisi olevan tältäkin osin muuttumassa.
Whistleblowing-direktiivi haastaa suomalaista työoikeutta ja salassapitosopimuksia
15.1.2021 — Whistleblowing-direktiivi edellyttää sisäisen ilmoituskanavan luomista kaikille yli 50 henkeä työllistäville yrityksille. Direktiivi on implementoitava kansallisesti 17.12.2021 mennessä, mikä ei ole aivan yksinkertaista.
Hovioikeus julisti kiinteistölahjat pätemättömäksi
22.12.2020 — Helsingin hovioikeus antoi 6.11.2020 tuomion useiden kiinteistöjen luovutusta koskevassa riita-asiassa. Asiassa oli kyse viiden vuoden takaisista kiinteistöomaisuuden luovutuksista, joita rasitti oikeustoimiopillinen pätemättömyysperuste.
MAO 369/20 – hankintayksikkö päättää mitä hankitaan
13.11.2020 — Oikeuskäytännössä on vahvistettu, että hankintayksiköllä on laaja harkintavalta määritellä hankinnan kohde ja hankintaa koskevat vaatimukset. Markkinaoikeus vahvisti nyt käsitellyssä tapauksessa, ettei hankintayksikön tarvitse sopeuttaa tarjouspyynnön ehtoja olemassa olevaan tarjontaan, jos hankkeessa perustellusti pyritään hankintayksikön tarpeita palvelevaan lopputulokseen.
Kansainvälinen perheoikeusPerheoikeus
International marriage settlement agreements and choice of law clauses – some points to consider
26.10.2020 — International couples considering entering into a marriage settlement agreement often contact our law firm. Situations vary; there are Finnish couples living permanently abroad, foreign couples living in Finland, couples of different nationalities living in Finland and couples of different nationalities – one of them being of Finnish nationality – living either in Finland or abroad.
Jussi Sarvikivi jatkaa Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtajana
6.10.2020 — Muun muassa rikosprosessioikeuteen erikoistunut asianajajamme Jussi Sarvikivi nimettiin jatkamaan Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtajana kaudella 2020-2022. Jussi on toiminut Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän jäsenenä vuodesta 2012 lukien ja sen puheenjohtajana vuodesta 2016 lukien.
Suosituimmat kirjoitukset
Aviovarallisuusasetus
25.4.2019 — Kansainvälisten parien varallisuussuhteita koskevien Euroopan Unionin asetusten soveltaminen alkoi 29.1.2019
Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen kannattaa
31.5.2019 — Edunvalvontavaltuutusta koskeva laki (648/2007) tuli voimaan marraskuussa 2007. Lain myötä kenellä tahansa on ollut mahdollisuus edunvalvontavaltuutuksella itse etukäteen järjestää asioidensa hoito sen varalta, että hän myöhemmin tulee kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan esimerkiksi sairauden tai heikentyneen terveydentilan vuoksi.